Operabegivenhet

Operabegivenhet

Informasjon:

Frimurerlogen
Søndag 6. februar
19:30
Varighet: 2 timer / 1 pause
Scenisk operaproduksjon

Maleren som var forelsket i sin modell / De to jegerne og budeia

Operabegivenhet !

Barokkfests storsatsning 2022 presenterer to komedier på én og samme kveld. Dette er en operabegivenhet. For første gang i moderne tid settes begge verkene opp og spilles inn for plateutgivelse.

Det blir en kveld full av humor og klassisk komedie, men ikke uten et snev av alvor, når Orkester Nord og solister byr på en dobbelt-forestilling med to opera-komedier!

I «Maleren som var forelsket i sin modell» møter vi forviklinger i kjent stil når hovedpersonen, den unge modellen, slettes ikke er interessert i den gamle kunstneren som maler henne, men tvert imot svermer for hans unge elev. Hva skjer derimot hvis man faktisk selger skinnet før bjørnen er skutt? Jo, det får vi vite i komedien «De to jegerne og budeia»… Samtidig som latteren sitter løst, er det også et underliggende alvor her. På en revolusjonerende måte for samtiden iscenesettes sosiale forskjeller og de vanskeligstiltes utsatte posisjon.

Mesterlige solister
Orkester Nord har samlet et håndplukket lag av fremragende operasolister. Publikum vil blant annet få et gjenhør med Natalie Perez som tok tilhørerne med storm under Barokkfests oppsetningen av Händels «Il trionfo del tempo» i 2018, men ikke minst med Pauline Texier som briljerte med arien fra Nattens Dronning sist nå i høst. Merk også Eric Huchet, en av Frankrikes mest feterte sangere innen opéra-comique-repertoaret. Iscenesettelsen er signert regissøren Paul Balagué, som blant annet har gjort oppsetninger for opera-akademiet ved Paris-Operaen.

Banebrytende verker
«Maleren som var forelsket i sin modell» fra 1757 av Duni er den første franske moderne operaen med taledialog og markerer fødselen av genren opéra-comique som i vår tid har utviklet seg til musikalen. Genren ble ufattelig populær over hele Europa i sin samtid. Det skrives opera-historie når disse verkene nå settes opp igjen i moderne tid, med to komedier på samme kveld, akkurat slik man gjorde det i Paris-operaen på 1760-tallet!

I kjølvannet av produksjonen spilles operaene inn for utgivelsen på plateselskapet Aparté.

Program

Maleren som var forelsket i sin modell
Musikk: Egidio Duni
Libretto: Louis Anseaume
Første gang fremført ved Théâtre de la Foire Saint-Laurent, Paris, 26 juli 1757

PAUSE

De to jegerne og budeia
Musikk: Egidio Duni
Libretto: Louis Anseaume
Første gang fremført av Théâtre Italien, Paris, 23 juli 1763

Om produksjonen

Laurette/Perette: Pauline Texier
Zerbin/Colas: David Tricou
Guillot: Jean-Gabriel Saint-Martin
Alberti: Eric Huchet
Jacinte: Natali Perez

Musikalsk ledelse: Martin Wåhlberg
Regi: Paul Balagué
Kostymer: Zoé Lenglare
Scenografi: Terje Aursøy
Lysdesign: Sindre Hansen
Kunstnerisk rådgiver: Maxime Margollé

Orkester Nord

Språk : fransk
Tekstet på: norsk

En Orkester Nord-produksjon