Platon i Trondheim

Platon i Trondheim

Informasjon:

Litteraturhuset, Sellanraa
Onsdag 30. januar
18.30

Platon i Trondheim

En trønder fra middelalderen og en trønder fra i dag om filosofen over alle filosofer. Samtale mellom Ellisif Wasmuth og Thea Selliaas Thorsen

Det er en meget godt bevart hemmelighet at det ble drevet med filosofi på et svært høyt nivå i Trondheim i middelalderen! Hvem har vel hørt om at Platon ble diskutert inngående av trønderske filosofer på 1100-tallet? Platon er kanskje den mest ikoniske filosofen. Men hva vet vi egentlig om hvilken tradisjon har Platon hatt i Norge?

En av den første tekstene etter antikken som tar opp det avanserte tidsbegrepet til Platon ble faktisk forfattet allerede på 1180-tallet i Trondheim. Da skrev Theodoricus verket ”De antiquitate regum norwagiensium”, ”Om fortiden til de norske konger” på latin. Her eksellerer han i en filosofisk lærdom som knapt finner sin make i middelalder-Europas øvrige. Han kan til og med gjengi platonske begrep på gresk, hvilket er noe av en gåte, for hvordan kunne han ha lært seg gresk? Hva er da mer naturlig enn å inviterer hjem den norske Platon-eksperten Ellisif Wasmuth, med bakgrunn fra Cambridge, Oxford og universitetet i Essex, til hjembyen Trondheim for å pløye dypere inn Theodoricus’ og Platons tidsbegrep?

Med:

Ellisif Wasmuth
Thea Selliaas Thorsen