The Breakspear Lecture

The Breakspear Lecture

Informasjon:

Festsalen, Trondheim katedralskole
Lørdag 30. januar
18.00

The Breakspear Lecture

Voltaire: The first celebrity

Opplev en akademiker på høyeste nivå formidle på en lettfattelig måte! Dette er andre utgave av det nye årlige foredraget The Breakspear Lecture i Katedralskolens festsal. Nicolas Breakspear grunnla Erkebispesetet i Nidaros på 1100-tallet og dermed også den formelle innføringen av skolegang og akademisk virksomhet i Norge.

Opplysningstenkeren Voltaire er en prominent skikkelse i moderne kultur. Som et fyrtårn for religiøs toleranse har navnet hans figurert mye i det siste i internasjonal presse i kjølvannet av terrorist-angrepet i Frankrike og andre steder. Men som tenker er han dårlig forstått. Eksperter avskriver ofte Voltaire som uoriginal og mindre ”radikal” enn for eksempel hans landsmann Rousseau. Allikevel er ”Voltaires århundre” en gjengs betegnelse på Opplysningstiden. Hvordan kan vi forklare dette paradokset? Svaret ligger i Voltaires bemerkelsesverdige og enestående berømmelse, som han utnyttet på det mest briljante for å promotere sine ideer til et publikum som strakte seg over hele Europa, inkludert Trondheim. Voltaire er en moderne tenker ikke minst på grunn av sin kjendis-status.

Professor Nicholas Cronk er en av verdens ledende eksperter på Opplysningstiden og er en av de største nålevende ekspertene på Voltaire. Cronk er direktør for det prestisjefylte Voltaire Foundation, president for det internasjonale Voltaire-selskapet, professor i fransk litteratur ved Universitetet i Oxford og foreleser i bokhistorie ved Oxford-colleget St. Edmund Hall. Cronk innehar en rekke ærestitler og verv, blant annet Chevalier des Arts et des Lettres, Officier dans l’ordre des Palmes académiques og Cherceur associé à l’ITEM ved Ècole Normale Superieure i Paris.

De som kommer på The Breakspear Lecture 2016 vil få en reproduksjon av det unike Voltaire-brevet datert 20. januar 1745 i Brussel som er i Gunnerusbibliotekets.

Foredraget er på engelsk. Vær garantert plass: Bestill fri reservasjonsbillett!

 

Arrangementet er en del av festivalen SPOR og skjer i samarbeid med Trondheim Katedralskole og Det Kongelige Norske Vitenskapers Selskap.