Verdens første forfatter Enheduanna og Bjørnejegerskens bekjennelser

Verdens første forfatter Enheduanna og Bjørnejegerskens bekjennelser

Informasjon:

Sellanraa på Litteraturhuset
Tirsdag 29. januar
18.30

Verdens første forfatter Enheduanna og Bjørnejegerskens bekjennelser

Samtale mellom forfatter Berit Hedemann og redaktør Harald Fougner om romanen Bjørnejegerskens bekjennelser og verdens første forfatter.

Visste du at verdens eldste forfatter var en kvinne? Mye som ligger i mørket fortjener å løftes fram i lyset. Slik er det definitivt med den kvinnelige forfatteren Enheduanna! Enheduanna levde for mer enn fire tusen år siden i dagens Irak. Hun var kongsdatter og virket som yppersteprestinne. Dessuten skrev hun en rekke ekstremt leseverdige dikt, kalt tempelhymner. Enheduanna er dermed den første forfatteren vi kjenner navnet til i menneskehetens historie. Det betyr også at den første forfatteren vi kjenner til altså er en kvinnelig forfatter. Dette er det nesten ingen som vet!

Men radiodokumentaristen og forfatteren Berit Hedemann bidrar til å løfte Enheduanna fram i lyset i sin roman Bjørnejegerskens bekjennelser, som nylig utkom på Gyldendal (2018). Også romanens øvrige tematikk kretser rundt det som ligger gjemt i mørket, men som kanskje heller burde fram i lyset: kvinners erotiske lyster. Berit Hedemann samtaler om dette, og om Enheduanna, med sin forlagsredaktør i Gyldendal Harald Ofstad Fougner. Fougner har selv bakgrunn fra litteraturvitenskap ved NTNU.

Med:

Berit Hedemann
Harald Fougner