Monteverdis Orfeo

Monteverdis Orfeo

Informasjon:

Vår Frue Kirke
Torsdag 2. februar 2017
20.30

 

Monteverdis Orfeo: Barokkens storslagne mesterverk

Barokkfest virkelige storsatsning i 2017 er det kanskje aller mest storslagne verket fra barokken. Det blir et løft av de sjeldne når et fullsatt kor og orkester fra britiske I Fagiolini fremfører Monteverdis Orfeo i Trondheim.

I Fagiolini stod for en av de mest spektakulære produksjonene i Nidarosdomen i sommer da de fremførte den akrobatiske forestillingen How Like and Angel under Olavsfestdagene. Nå kommer de tilbake til Trondheim i fullt utbygd format for å fremføre et av barokkens aller mest storslagne verker.

Monteverdis Orfeo regnes ikke bare som den første opera. Det er også et av de aller største, mest storslagne og mest populære verkene fra barokken, et verk som likevel svært sjelden fremføres i Norge. Britiske I Fagiolini har hatt stor suksess med sine fremføringer av Monteverdis Orfeo, senest i Venezia, hvor Monteverdi selv virket. Det er denne produksjonen som nå kommer til Trondheim i Monteverdiåret 2017. Konserten i Trondheim markerer debuten for ensemblets Europaturné i 2017.

Verket, som handler om musikkens makt, krever store ressurser. I Fagiolini bringer med seg kremen av sangere og musikere fra Londons tidligmusikkscene. Monteverdis Orfeo er et musikalsk sett spektakulært verk som gjør bruk av et rikt og spektakulært instrumentarium fra sinker og tromboner til regaler og harper. Produksjonen er et av de største løftene i Barokkfests historie og gir publikum mulighet til en konsertopplevelse av de helt sjeldne i Norge. I den krevende tittelrollen som Orfeo har I Fagiolini med seg den kanskje aller fremste unge stjerneskuddene, den unge fabelaktige tenoren Matthew Long.

Orfeoskikkelsen ble helt fra urkirkens tid sett på som en forløper for Kristus. Oppsetningen i Trondheim understreker denne forestillingen om Orfeo som en kristen ved å gjennomføre selve oppsetningen i Vår Frue kirke, etter særlig ønske fra I Fagiolinis dirigent, Robert Hollingworth.

 

I forkant av forestillingen vil det holdes et foredrag på Litteraturhuset om Orfevs i den kristne tradisjonen:

Å overvinne døden: Orfevs og kristendommen


Utøvere:

Robert Hollingworth, spillende leder

Matthew Long, Orfeo

I Fagiolini

Les Traversées Baroques